Yüzme amacıyla kullanılan açık ve kapalı yüzme havuzlarının hijyenik şartlara uygunluğu, yüzme havuzu suyunun kalite standartlarının belirlenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 6 Mart 2011 tarihli ve 27866 sayılı resmi gazetede Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Ve Şartları Hakkında Yönetmelik yayınlanmıştır.

 

Yönetmelik eklerinde yer alan;

  •   Ek – 1 : Kimyasal Analizler,
  •   Ek – 2 : Fiziksel Analizler,
  •   Ek – 3 : Mikrobiyolojik Analizler,

tablolarındaki analizleri, yüzme havuzu işleticisi, yetkili laboratuvarlara ayda 1 kez yaptırmakla yükümlüdür. Havuz kullanımının yoğun olduğu dönemlerde Ek – 3 de yer alan parametrelerin analiz sıklığı ayda iki kez olacak şekilde olmalıdır.

Havuz Suyu Numune Alımı – Raporlama Süreci

NUMUNE ALIMI Numuneler su akımının en düşük olduğunu veya kullanıcıların en yoğun olduğu bölgeden yüzme havuzu kenarının yaklaşık 50 cm uzağında ve su yüzeyinin 20 cm altındadır.
Numuneler, numune alma formu düzenlenerek alınır, her numune için bir kod numarası verilir ve kod numarası numune alma formu ile numune şişesinin üzerine yazılır.
NUMUNEYİ TAŞIMA Mikrobiyolojik analizler için alınan numuneler, güneş ışınlarından korunarak (5+3) C’de ısıyı muhafaza edebilen taşıma kapları ile en kısa zamanda labaratuvara ulaştırılması max 12 saat içerisinde gerçekleşmelidir.
Kimyasal analizler için alınan numuneler, (5+3) C’de ısıyı muhafaza edebilen taşıma kapları ile max 24 saat içerisinde laboratuvara ulaştırılır.
ANALİZ VE RAPORLAMA Laboratuvar ortamına getirilen numuneler ilgisi standartlar doğrultusunda bünyesmizde bulunan Çevre Mühendisleri, Kimyagerler ve Biyologlar tarafından analiz edilir ve analiz sonucunda raporlaması yapılır.